Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

New building on a listed country estate

Projects (e)

 

DIA – Dittel Architekten

The house constructed by DIA – Dittel Architekten blends into the context of a historical country estate dating from the Middle Ages. The listed property is located in a rural setting in South Germany, which is characterized by natural areas and agricultural land.

The new building is positioned orthogonally to the historical barn and to the road on the estate, so that it fits in with the alignment of the existing courtyard buildings. The architects also took into account the natural topography and the avenue driveway leading into the estate, which also stands within this geometric context.

DIA – Dittel Architekten

DIA – Dittel Architekten

Constructed as an independent modern building, the new structure also respects the traditional architectural language of the surrounding buildings. Consideration was explicitly given to the homogeneity between old and new. This dialogue manifests itself in the horizontal division of the building structure, which is emphasized both by a difference in materials and a shadow gap. Brightly plastered, the modern base level forms the foundation for the wooden cube placed upon it, whose lamellar structure refers in modern translation to the neighboring barn.

DIA – Dittel Architekten

DIA – Dittel Architekten

Thanks to the seamless integration of the folding shutters into the wooden lagging and the gables roof structure without eaves, the building presents itself as a modern, peaceful and closed monolith. In the twilight the semi-transparent lamellar structure of the shutters creates an atmospheric lighting mood and on hot days it supports the pleasant indoor climate without completely darkening the interior.

The open floor plan ensures a bright, friendly living situation that opens up to the terrace flanking the building on two sides to the west and north. Panoramic windows provide an unobstructed view of the surrounding landscape, so that outside and inside, nature and living fluidly merge with one another.

DITTEL ARCHITEKTEN GMBH, www.di-a.de

Fotograf: Martin Baitinger, www.martinbaitinger.net, DITTEL ARCHITEKTEN GMBH

DIA – Dittel Architekten

DIA – Dittel Architekten

DIA – Dittel Architekten

DIA – Dittel Architekten

Photovoltaik im Überkopfeinsatz. Quelle: Stadtwerke Wolfenbüttel

Premium-Advertorial

Eine bessere Ausleuchtung der Warenlager mit zugleich weniger Energieaufwand für Beleuchtung und Klimatisierung: Dies bildete den Ausgangspunkt für die Sanierung der Leuchten bei Alliance Healthcare am Standort Osnabrück. Foto: Emslicht

Beleuchtung

Das neue Eigenheim des Architekten besteht aus drei ineinander geschobenen Kuben: zwei kleine Kuben für Garage und Büro und ein großer mittiger, zweigeschossiger Kubus mit Satteldach, der sich über die beiden anderen schiebt. Foto: Daniel Vieser. Architekturfotografie

Hochbau

Die Revitalisierung der bedeutendsten und ältesten Stadt an der Südwestküste Zyperns beinhaltete ein neues Beleuchtungskonzept. In der Bietergemeinschaft überzeugten LDPi und iGuzzini. Foto: Maria Efthymiou - Creative Photo Room

Advertorials

Den Bürotrakt trennt eine in warmem hellem Holz gehaltene Rezeption dezent von dem halböffentlichen Showroom, der eine Kombination aus Ausstellungs- und Eventfläche, Co-Working-Bereich und Espresso-Lounge darstellt. Bild: Lukas Palik

Beleuchtung

Kusch+Co stattet als Industriepartner im Rahmen des KARMIN Forschungsprojekts ein Muster-Patientenzimmer mit aus, das erstmals auf dem World-Health Summit Ende Oktober vorgestellt wurde. Neben der hygienischen Qualität trug auch die Gestaltung dazu bei, dass der Stuhl Arn (Design by Scaffidi & Johansen) als Masterprodukt dient. Foto: Tom Bauer / IIKE TU Braunschweig

Einrichtung

Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.