Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

Belvedere Tower by René van Zuuk Architekten

Projects (e)

The Belvedere tower's innovative form, is both informed and defined by the constraints of it's site, it's design began with rigorous analysis of these urban surrounding.

Belvedere Tower by René van Zuuk Architekten

Belvedere Tower by René van Zuuk Architekten

Located in the town of Hilversum the building's site sits in an area of nondescript, four-storey, post-war housing. In the 1980s six additional, modernist towers were constructed to the south of this area. The tower's site marks the culmination of this series and sits on a prominent bend in the Oosterengweg bypass, a major thoroughfare through the small town. Due to the tower's prominent position the municipality desired a building that would be sculptural in form and architecturally iconic. This exposed location also meant the proposed building would be visible from all sides and it therefore became important to design a building with a clear and logical symmetry.

Belvedere Tower by René van Zuuk Architekten

Belvedere Tower by René van Zuuk Architekten

The building's superficially large, triangular site is in fact limited by a number of key constraints, including requirements in relation to the minimum distance from the property boundary, as well as a complex network of utility pipes running beneath the site. The building's footprint was therefore limited to no larger than 450 m2 (15% of the plot). These limitation coupled with the stipulation of a maximum building height of no more than 11 storeys meant a traditional tower block design would result in a building comprising of no more than 44 residential units. However, due to the high price of land the apartment complex was only financially viable if comprised of at least 55 apartments, our resulting design approach proposed a building where the floor area increased as the building rose vertically, with upper floors cantilevering from the central core thus maximising usable space on the constrained site.

Belvedere Tower by René van Zuuk Architekten

Structurally, the cantilever is achieved by balancing the building's mass equally on both sides of the central core, from this symmetrical structure derives the building's floor plan, a cross. This cross shaped layout makes each floor plan incredibly flexible resulting in a building comprised of 55 units where no two apartments are identical. The building's apartments wrap around the oblique corners of the cross resulting apartments that are dual aspect, each with access to a large, open balcony.

The word belvedere is Italian and translates to 'beautiful view'. On the upper floors the buildings balconies provide expansive views, to the North they look over the town of Hilversum and to South they survey the surrounding forest.

Architect: René van Zuuk Architekten bv, www.renevanzuuk.nl
Client: Novaform Eindhoven
Investor: Altera
Location: Crossroad of Linschotenlaan and Oostereind, Hilversum, the Netherlands
Design: 2004-2014
Built: 2016-2018
Gross floor area: 6500 m²
Building footprint: 440 m²

Suppliers
Windows and doors: Kawneer
Bricks: Aberson
Kitchen: ASWA keukens
Fences: Versteeg metaal groep
Aluminium doors: Rollecate
Lifts: Schindler

Photography
René van Zuuk Architekten
Peter van Mierlo
Lisanne Redegeld
Jan Willem Dragt
Bas Gijselhart

Belvedere Tower by René van Zuuk Architekten


Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Fotos: Serge Ferrari/Fotograf Cédric Widmer

Projekte (d)

Albert Kahns Fabrikarchitektur wurde früh zum Wahrzeichen der industriellen Massenproduktion.Foto: FH Münster/Fachbereich Architektur

Fachliteratur

Blick von der Zufahrt auf die Südfassade von Schloss Kummerow.

Fassade

Robotergesteuerte Super Spacer Applikation bei XXL-Isolierglaseinheiten. Foto: Rene Müller

Fassade

Makroaufnahme des Prototypen des innovativen Sonnenschutzes: Durch Spannung entstehen Öffnungen, die Licht durchlassen. Fotografin: Sandra Junker / TU Darmstadt

Fassade

Der Gewinnerentwurf des neuen Technologie-Zentrums auf dem Gelände der Firmenzentrale von Giesecke+Devrient stammt vom Architektenbüro HENN. Quelle G+D

Projekte (d)

Der Klinkerpavillon ist das neue Wahrzeichen vor dem Ausstellungszentrum des Hagemeister Ziegelwerks. Mit einer Verbindung aus Ziegel, Carbontextil sowie Betonmörtel konnte eine tragfähige „Schale“ mit einer weiten Auskragung realisiert werden. Foto: Karl Banski

Hochbau

Berg- und Talstation sind mit Annexbauten ausgestattet, die dem Besucher einen Zusatz an Komfort bieten. Die Mittelstation hingegen ist sehr puristisch, was den Blick freigibt auf die schöne Glaskonstruktion. Foto: Glas Marte

Fassade

Das von der Bausparkasse Schwäbisch Hall ins Leben gerufene und durch Deutschland tourende Wohnglück-Smarthaus soll zeigen, wie komfortabel es sich auf 25 Quadratmetern lebt. Eines der ausgewählten Produkte ist das WASHLET RX von TOTO. Das zeitlos-elegante Design, wie es für das japanische Unternehmen TOTO charakteristisch ist, ist für kleine Grundrisse geradezu prädestiniert. Auf Komfort muss nicht verzichtet werden – im Gegenteil. Foto: Studioraum

Gebäudetechnik

Die neue Stadtvilla greift die Elemente einer klassischen Gründerzeitvilla bewusst auf und interpretiert sie neu. Foto: Udo Schönewald

Hochbau

Mit der Versiegelung StoCryl BF 750 ermöglicht StoCryl BF 700 eine rutschhemmende Oberfläche und somit sichere Begehbarkeit. Bild: StoCretec

Innenausbau

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.
Weitere Informationen Ok Ablehnen