Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

La Barque Residence by ACDF Architecture

Projects (e)

 

La Barque Residence in Saint-Donat-de-Montcalm, Canada, by ACDF Architecture

La Barque is a hyperactive family’s peaceful shelter. Located on the shores of Lake Ouareau in Saint-Donat, the house was inspired by the owners’ love for the northern landscapes. Under the curved ceiling of the house, reminiscent of a boat hull, its serene interior atmosphere captures the calm of the surrounding hills and provides the family with a place to catch its breath between two ski slopes or two waterski runs.

la barque residence acdf architecture 03

The site’s characteristics strongly influenced the architectural concept. Nestled between a road and the lake, the house shelters itself from unwanted attention on the street side with its dislocated façade that extends into an exterior wall hiding a barbecue and a pizza oven. Lake side, it opens itself up to nature. From the main entrance, one can feel the landscape pouring into the house through the carefully planned openings.

La Barque Residence in Saint-Donat-de-Montcalm, Canada, by ACDF Architecture

La Barque might presents itself as a dark wood prism sitting on a mineral base but it hides a surprising softness. Inside, like a hand-carved object, a curved wood ceiling unfolds throughout the space. This simple yet strong design element is a reassuring presence to its residents.

la barque residence acdf architecture 05

Sunlight penetrates into the space through the raised portions of the ceiling at both ends of the residence and its aptly designed curves distribute it deep inside the house. The top level where the entrance is located hosts the kitchen, the dining room and two bedrooms while a family room, a sauna and the children’s rooms are located downstairs.

la barque residence acdf architecture 06

La Barque Residence in Saint-Donat-de-Montcalm, Canada, by ACDF Architecture

From their elevated terrace under the rising curve of the roof, the residents can contemplate the calm surface of the lake. Cleverly built-in mosquito nets allow the family to appreciate nature all-year round.

La Barque is a peaceful haven that invites its occupants to slow down and rest. The grandiose yet comforting curve of the ceiling and the simple materials of the interior spaces create a place where the lake and the surrounding hills become more than a mere backdrop. La Barque grants its residents with a majestic roof under which they can comfortably experience nature in all its beauty.

La Barque Residence in Saint-Donat-de-Montcalm, Canada, by ACDF Architecture

La Barque Residence in Saint-Donat-de-Montcalm, Canada, by ACDF Architecture 

Project Data
Client: withheld
Location: St-Donat-de-Montcalm, QC
Project end date: 2018
Area: 2800 sq ft (260 m2)
Budget: withheld
Architects: ACDF Architecture, www.acdf.ca
Architectural team: Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Kassandra Bonneville, Yoanna Anastassova, Mireille Létourneau, Romilda Reda
Structural engineers: Latéral, Ingénieurs en structure Entrepreneur: Marion & Gauthier, Entrepreneurs général
Photographer: Adrien Williams

Photovoltaik im Überkopfeinsatz. Quelle: Stadtwerke Wolfenbüttel

Premium-Advertorial

Eine bessere Ausleuchtung der Warenlager mit zugleich weniger Energieaufwand für Beleuchtung und Klimatisierung: Dies bildete den Ausgangspunkt für die Sanierung der Leuchten bei Alliance Healthcare am Standort Osnabrück. Foto: Emslicht

Beleuchtung

Das neue Eigenheim des Architekten besteht aus drei ineinander geschobenen Kuben: zwei kleine Kuben für Garage und Büro und ein großer mittiger, zweigeschossiger Kubus mit Satteldach, der sich über die beiden anderen schiebt. Foto: Daniel Vieser. Architekturfotografie

Hochbau

Die Revitalisierung der bedeutendsten und ältesten Stadt an der Südwestküste Zyperns beinhaltete ein neues Beleuchtungskonzept. In der Bietergemeinschaft überzeugten LDPi und iGuzzini. Foto: Maria Efthymiou - Creative Photo Room

Advertorials

Den Bürotrakt trennt eine in warmem hellem Holz gehaltene Rezeption dezent von dem halböffentlichen Showroom, der eine Kombination aus Ausstellungs- und Eventfläche, Co-Working-Bereich und Espresso-Lounge darstellt. Bild: Lukas Palik

Beleuchtung

Kusch+Co stattet als Industriepartner im Rahmen des KARMIN Forschungsprojekts ein Muster-Patientenzimmer mit aus, das erstmals auf dem World-Health Summit Ende Oktober vorgestellt wurde. Neben der hygienischen Qualität trug auch die Gestaltung dazu bei, dass der Stuhl Arn (Design by Scaffidi & Johansen) als Masterprodukt dient. Foto: Tom Bauer / IIKE TU Braunschweig

Einrichtung

Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.