Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

Chalet du Bois Flotté Residence by atelier BOOM-TOWN

Photo credit: Maxime Brouillet

Projects (e)

 

The chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet) is located on the gently sloping terraces overlooking Cap-à-l’Aigle and the river. In the distance, one can see the Malbaie River and the slow movement of its tides. The chalet is reminiscent of the first homes built along the St Lawrence Valley, with their gabled roofs on rectangular massings.

chalet du bois flote residence 02

chalet du bois flote residence 03
Photo credit: Maxime Brouillet

Two buildings join at right angles to create a design as rustic as it is refined. The steel of the roof (which extends in places to cover the walls) together with the cedar cladding of the gables (also used in parts of the side walls) create a striking combination. The oxidation from contact with sea air will gradually give the cedar the silvery hue characteristic of seaside dwellings. The chalet’s uniform shapes best frame the landscape, allowing access to the grounds via a terrace where the two buildings meet. Large windows give occupants a view of the region. Between sky and river, this small structure stands in an impressive landscape. The development takes shape here, like a piece of driftwood, carried by time and currents, offering a haven of relaxation, humble and discreet, set against the opulent beauty of the landscape. Cost-effective, with simple lines which do not compromise comfortable contemplation and enhancement of the view. Coveted understatement and privacy under the flaming skies of Charlevoix.

chalet du bois flote residence 04

chalet du bois flote residence 05

Photo credit: Maxime Brouillet


The interior layout consists of two access areas. Each space is designed to meet the needs of occupants, consistent with a minimalist Scandinavian approach. Polished concrete slabs along the ground form two split levels to increase the living space, which in turn opens to the landscape by means of an immense glass wall covering the chalet’s entire western face. A moveable ladder provides access to a small mezzanine, a veritable extension of the children’s rooms below. This offers a space for play and relaxation away from the world of adults.

chalet du bois flote residence 06

chalet du bois flote residence 07
Photo credit: Maxime Brouillet

The story of the chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet) is also one of the gatherings, a story in which clients play the central role. This is how guests describe the chalet: “Above all, one falls in love with the magnificent location of the ‘Terrasses Cap-à-l’Aigle’, which is at the heart of the development. During our family holidays in the summer of 2016, we were captivated by the unobstructed view of the St. Lawrence River, the changing skies and the breathtaking sunsets, the landscapes changing with the day and season. We wanted a new family space away from the routine and the big city where we could relax among friends and family. Each member of the family conceived a part of the project. It was our way of rooting ourselves more in the province of Quebec and designing a home that reflected our family. Imagining spaces that showcase such a stunning landscape was our way of paying homage to this welcoming land. The space is designed to offer each person their private corner while also fostering family time together. Finally, it was about having a certain chemistry with our architect, who understood the difference between a holiday home and a weekend cottage and let himself be both seduced by the location and inspired by our project.

Photo credit: atelier BOOM-TOWN
Photo credit: atelier BOOM-TOWN

Such are the circumstances that gave birth to the chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet). Its colours are reminiscent of a piece of driftwood driven onto the coast by wind, currents and tides. The construction resembles driftwood floating for a long time in salt water, becoming part of the environment, providing food and shelter for small sea creatures, fish and other aquatic species, and, now that on dry land, sheltering birds and other animal species or nurturing the growth of certain plants.

Photo credit: atelier BOOM-TOWN
Photo credit: atelier BOOM-TOWN

The backdrop for the project’s design is a desire for harmony with nature. Building within limited means forces one to limit surface area, which reduces one’s ecological as well as physical footprint. It’s an opportunity to build ecologically, to question how to occupy space without taking up space. The compact layout of the construction keeps intact the natural look of the site. What would have been considered a de-motivating constraint was addressed instead as a stimulating creative challenge to find simple answers to complex problems. While household size has been declining steadily over the past 50 years, the size of dwellings has regularly increased.*1* This increase in area cannot be offset by technological advances that require production equipment and electronic components needed for ‘high-performance’ homes.

Photo credit: Maxime Brouillet
Photo credit: Maxime Brouillet

To ensure the construction was in harmony with its location, physical and virtual models of the terrain were created to design a project grounded on land while offering views of the river. Aligning certain areas of the chalet with the mountainous coastline of Pointe-au-Pic and La Malbaie. To this end, in the corridor leading to the rooms, a reading nook was custom-built to face a glass wall through which the outdoor terrace and grounds can also be reached, creating a true connection with the surrounding nature.

*1* Barkenbus, Jack. 2008. ‘Supersizing the American Dream in an Era of Climate Change.’ Environmental Law Institute 38 (12).

Completion Year: 2018
Surface (building area: 122 m2 [1,313 sq.ft.] + terrace 32 m2 [352 sq.ft.]

Architect: atelier BOOM-TOWN, www.boom-town.ca
Interior Design: atelier BOOM-TOWN, www.boom-town.ca
Structural engineer: GENIEX, geniex.ca
General contractor: HABITAT ÉCONSTRUCTION, www.groupehabitat.com/habitat-econstruction
Cladding: Juste du pin, www.justedupin.com and Mac métal architectural, macmetalarchitectural.com
Doors and windows: SOLARCOM ET NOVATECH, www.solarcom.ca
Cabinets: SIMARD, CUISINE ET SALLE DE BAINS, www.armoiressimard.com
Plumbing and tiles: RAMACIERI SOLIGO
Stove: STUV, stuvamerica.com
Concrete sink: BALUX, www.balux.ca
Photographer: MAXIME BROUILLET, www.maximebrouillet.org


Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Fast jede Verglasung ist ein Unikat.

Fassade

Einzigartige Architektur und große Kunstwerke strahlen jetzt noch mehr durch die neue Innenbeleuchtung im Petersdom.

Beleuchtung

Fotos: Joachim Grothus für blocher partners

Projekte (d)

Helle, horizontale Bänder heben die Geschossdecken hervor und trennen die 22 Etagen optisch voneinander. Die Glasfassade tritt in den Hintergrund. Bild: Solarlux GmbH

Fassade

Cambridge Mosque. Foto: Blumer-Lehmann AG

Termine

Bild: Georg Aerni und schindlersalmerón

Einrichtung

Wirkt in jedem Umfeld großzügig und komfortabel: der High table des Programms 9500/9550 von Kusch-Co. In dieser Ausführung mit der neuen, samtigen Oberfläche (FENIX®) mit Anti-Fingerprint-Eigenschaften. Foto: Kusch+Co.

Einrichtung

Glänzender Effekt: Im geschliffenen Betonboden spiegeln sich die Lichtquellen. Foto: HG Esch

Hochbau

Bildrechte: C.Konrad + St.Schneider Minidommarchiv 1991

Termine

Mit dabei in der Wienerberger Designkollektion „Urban“: Der stranggepresste „Dresden“ in Anthrazit. Der Fassade des „Auditorium Maximum“ in Krakau verleiht er eine moderne, stilsichere Optik. Für den Gebäudekomplex von 4.200 m² Fläche kamen 150.000 Klinker zum Einsatz. Bild: Wienerberger

Fachliteratur

Bild: Westfalenhallen Unternehmensgruppe

Fachartikel

Mit Motivdruck lassen sich raumhohe WC-Trennwandsysteme aus Sandwichelementen individualisieren. Foto: Schäfer Trennwandsysteme

Innenausbau

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.
Weitere Informationen Ok Ablehnen