Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

Cap St-Martin house by Bourgeois / Lechasseur architects

Photos: Adrien Williams

Projects (e)

 

The residence is located on a plateau surrounded by a wooded mound to the west and a steep slope to the east. The path down from Cap St-Martin is steep, but a staircase leads to the lake.

bourgeois lechasseur architects 02

bourgeois lechasseur architects 03

From the first meeting, clients spoke of their attraction to the "barnhouse" style, an architectural influence that refers to the region's long farm buildings. They are looking for a warm second home that offers a great view of nature. The design then moves towards a simple and elongated traditional shape, which is characterized by a contemporary reinterpretation of the barn.

bourgeois lechasseur architects 04

bourgeois lechasseur architects 05

As you approach, you will see two familiarly shaped silhouettes with a gable roof. The smallest area in the foreground houses a guest loft, the client's garage and artist studio. This section of the residence is connected to the main area by a glass tunnel, which provides a gentle transition filled with light. The length of the residence that can be discovered while walking around, contrasts with the impression of a compact house that can be seen when arriving. The heart of this residence was inspired by the clients' desire to have a spacious, bright and lake-oriented "great room". This central room that hosts the living spaces is quite surprising. Its two long glass facades offer a contrast between the view of the forest and the view of the lake. The room provides plenty of natural light all day long, so you literally feel like you're outside. The extension of the concrete floor on the patio emphasizes this transparency effect. The cathedral ceiling, covered with wood, gives the place a softer feel. A footbridge on the west side crosses the room and leads to the bedrooms. The residence is designed to be a gathering place. The kitchen connects to a second service area that connects directly with the covered patio. Upstairs, the master bedroom with its own patio offers a breathtaking view.

bourgeois lechasseur architects 06

bourgeois lechasseur architects 07

Outside, the dark wood siding and metal roof are reminiscent of farm buildings. The awnings on either side of the residence continue and link the two areas, underlining the linearity of the house. The semi-covered patio marks the interface between the landscape and the built environment. The pure lines and refined treatment of the façades promote integration into the region's natural and built landscape.

Architects: Bourgeois / Lechasseur architects, bourgeoislechasseur.com
Year of construction: 2019
Location: Lake Memphremagog, Potton

Photos: Adrien Williams

bourgeois lechasseur architects 08

Ob in Büros und Konferenzbereichen, in Schulräumen und Bildungseinrichtungen, in Hotels, Restaurants und Supermärkten oder in Wartezonen und Behandlungsräumen von Kliniken und Praxen – die UV-C-Technologie bietet sich als wirksames Mittel zur Luftentkeimung an.

Gebäudetechnik

Photovoltaik im Überkopfeinsatz. Quelle: Stadtwerke Wolfenbüttel

Premium-Advertorial

Eine bessere Ausleuchtung der Warenlager mit zugleich weniger Energieaufwand für Beleuchtung und Klimatisierung: Dies bildete den Ausgangspunkt für die Sanierung der Leuchten bei Alliance Healthcare am Standort Osnabrück. Foto: Emslicht

Beleuchtung

Das neue Eigenheim des Architekten besteht aus drei ineinander geschobenen Kuben: zwei kleine Kuben für Garage und Büro und ein großer mittiger, zweigeschossiger Kubus mit Satteldach, der sich über die beiden anderen schiebt. Foto: Daniel Vieser. Architekturfotografie

Hochbau

Die Revitalisierung der bedeutendsten und ältesten Stadt an der Südwestküste Zyperns beinhaltete ein neues Beleuchtungskonzept. In der Bietergemeinschaft überzeugten LDPi und iGuzzini. Foto: Maria Efthymiou - Creative Photo Room

Advertorials

Den Bürotrakt trennt eine in warmem hellem Holz gehaltene Rezeption dezent von dem halböffentlichen Showroom, der eine Kombination aus Ausstellungs- und Eventfläche, Co-Working-Bereich und Espresso-Lounge darstellt. Bild: Lukas Palik

Beleuchtung

Kusch+Co stattet als Industriepartner im Rahmen des KARMIN Forschungsprojekts ein Muster-Patientenzimmer mit aus, das erstmals auf dem World-Health Summit Ende Oktober vorgestellt wurde. Neben der hygienischen Qualität trug auch die Gestaltung dazu bei, dass der Stuhl Arn (Design by Scaffidi & Johansen) als Masterprodukt dient. Foto: Tom Bauer / IIKE TU Braunschweig

Einrichtung

Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.