Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

MVRDV to transform Eindhoven shopping centre into sustainable cultural quarter

On its roof, the design features not only be a park, but also a stacked cultural building under a "glass mountain". Image: MVRDV

Projects (e)

 

MVRDV has developed a proposal to radically transform Eindhoven's Heuvel shopping centre into a green cultural quarter. On its roof, the design features not only a park, but also a stacked cultural building under a "glass mountain". The strategic vision was presented on Tuesday 18th May to an enthusiastic response from the mayor and aldermen of Eindhoven, paving the way for a feasibility study of the Muziekgebouw that is expected before the end of the year.

mvrdv de heuvel genderplein 02
The roofs of the Heuvelkwartier are accessible and green, creating a park that adds to the area’s attractivenes. Image: MVRDV


 

The project is the result of an agreement made in 2020 between CBRE Global Investors, the municipality of Eindhoven, the province of North Brabant, the Muziekgebouw Eindhoven, and VNO-NCW to develop a sustainable solution for the outdated Heuvel shopping centre and the Muziekgebouw, a music venue located in the existing shopping centre.

In MVRDV's vision, the Heuvel will be transformed into an urban quarter where shopping, culture, and recreation take place in the same location. The existing buildings will be expanded and broken open so that they better connect with the surrounding public spaces and cultural buildings of Eindhoven’s inner city. The covered passages of the shopping centre are replaced with open streets, making the quarter an active part of the life of the city, while the roofs are accessible and green, creating a park that adds to the area’s attractiveness.

mvrdv de heuvel genderplein 03
The covered passages of the shopping centre are. Image: MVRDV


Above the existing Muziekgebouw will be a stacked cultural building under a “glass mountain”. This mountain – which visitors can climb for beautiful views of the city – creates an eye-catching landmark for the Heuvel, and makes the quarter an important contribution to the densification and greening of central Eindhoven. It also creates additional space for the Muziekgebouw, allowing the venue to adopt a broader programme. The ambition is to turn the Muziekgebouw into a living room for the city: during the day, Eindhoven residents will be able to stay in the building’s foyers to work or relax. With this new mix of functions and the much broader programme offering, “Het Heuvelkwartier & De Muziekberg” (“The Hill Quarter & The Music Mountain”, as the proposal has already been christened) will draw Eindhoven residents in greater numbers.

mvrdv de heuvel genderplein 04
The "Muziekberg" creates an eye-catching landmark for the Heuvel, and makes the proposal an important contribution to the densification and greening of Eindhoven. Image: MVRDV


“Culture makes a city attractive, and a city as fast-growing as Eindhoven deserves a central music venue that is more visible”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “Our vision is an open and accessible shopping, residential, and cultural quarter. We achieve this by radically opening up the existing buildings, transforming the complex into seven new city blocks, and expanding upwards from the roofs. Our goal is to make the complex attractive again for all the people of Eindhoven who want to shop and go out, while at the same time ensuring interaction with the inner city. In our vision, the area will have a totally different allure.”

mvrdv de heuvel genderplein 05
The ambition is to turn the Muziekgebouw into a living room for the city: during the day, Eindhoven residents will be able to stay in the building’s foyers to work or relax. Image: MVRDV


 

Shopping centres worldwide are suffering from a decline in visitors due to the rise of online shopping, especially since the beginning of the coronavirus pandemic. MVRDV has worked on a number of projects which address this shift – from the under-construction Marble Arch Hill, a temporary installation that aims to entice visitors back to London’s Oxford Street, to the Tainan Spring in Taiwan, a green oasis that opened in 2020 built on the foundations of a half-demolished shopping mall.

mvrdv de heuvel genderplein 06
Image: MVRDV

Das Iser-Quartier in Neugablonz besteht aus sieben modernen Punkthäusern und einem Langhaus, die sich, auch aufgrund ihrer Farbgestaltung, perfekt in die Umgebung eingliedern. Foto: XL-FOTO Langer

Fassade

Bild: Keimfarben

Advertorials

Das PUMA Headquarter in Herzogenaurach, die Heimat von PUMA

Advertorials

Die Einrichtung NETGEAR Orbi WiFi 6 Tri-Band-Mesh-WLAN System ist verblüffend einfach, auch für den technisch weniger versierten Anwender.

Gebäudetechnik

Als Kombination von Downlight und Wallwasher erzeugt die runde oder quadratische Deckeneinbauleuchte Artuur von Delta Light zwei Lichteffekte auf einen Streich. Artuur gibt es in Weiß, Schwarz und Gold Coloured.

Advertorials

Mit der Produktfamilie Sconnex lässt sich erstmals eine durchgehende Wärmedämmebene um das Gebäude planen und damit die Energieeffizienz eines Gebäudes deutlich steigern. Foto: Schöck Bauteile GmbH

Premium-Advertorial

Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.