Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

Design of Dutch pavilion for Dubai EXPO 2020 by V8 Architects

Projects (e)

 

The winning design for the Dutch pavilion was announced today by the Ministry of Foreign Affairs, the Netherlands Enterprise Agency and the Dutch Dubai consortium. The pavilion has been designed as a closed-loop climate system in which private and business visitors will enjoy an intense sensorial experience. The Netherlands will be represented at Dubai EXPO 2020 by a standout pavilion that is not a building in the traditional sense, but a temporary climate system built using locally sourced building materials.

Design of Dutch pavilion for Dubai EXPO 2020 by V8 Architects

The Dutch pavilion is the embodiment of the Netherlands’ chosen theme of ‘uniting water, energy, food’ and demonstrates the connection this country is so good at making between sustainable energy, water management, agriculture and circularity. Inside the pavilion visitors are treated to a sensorially rich experience of Dutch know-how and skills in the field of innovative water, energy and food harvesting. The circular or closed-loop climate concept generates a world in which visitors are able to immerse themselves in silence, warmth, coolness, light, darkness, agriculture and water, and in which they can discover natural ways of controlling climate. In Dubai’s dry desert climate, the Netherlands will create a temporary biotope.

Design of Dutch pavilion for Dubai EXPO 2020 by V8 Architects

The pavilion will be built using a construction method and materialization that makes the closed-loop circularity concept intelligible. To minimize transport, the entire pavilion will be constructed with locally sourced construction materials. All materials will be either given back or recycled after the expo closes, a strategy that will keep the pavilion’s ecological footprint as small as possible. Building on the Netherlands’ international reputation for excellence in civil engineering, which is especially strong in the Gulf region, the pavilion is a temporary exercise in pragmatism. In contrast to the civil engineering character of the exterior, the interior adds a scintillating layer of light, tactility and refinement, inspired by the typical rhythm of the Dutch landscape and geometric patterns and elements from the Arabic culture.

Design of Dutch pavilion for Dubai EXPO 2020 by V8 Architects

The Dutch pavilion (3,727 m²) is in the Sustainability district and forms the culmination of the Netherlands’ multi-year campaign in the Gulf region, focusing on Dutch expertise in the domain of water-energy-food. In addition to its presentation of ‘the Netherlands’, the pavilion is also a meeting point for the business community, educational and research institutions, governments and social organizations.

Design of Dutch pavilion for Dubai EXPO 2020 by V8 Architects

The Dutch pavilion was designed by the Dutch Dubai consortium, made up of Expomobilia, V8 Architects, Kossmann.dejong and Witteveen+Bos. Together they command a wealth of experience and a strong network in Dubai. The pavilion brings together all the necessary know-how and technology in the fields of pavilion construction, architecture, interactive visitor experiences, closed-loop technology and sustainable building. A great many innovative Dutch companies were involved in the development of the concept, including Aardlab and Sign.

all pictures by V8 Architects

Fact sheet
Client: Ministry of Foreign Affairs / Netherlands Enterprise Agency
Architect: V8 Architects
Pavilion construction & main contractor: Expomobilia AG
Interactive visitor experiences: Kossmann.dejong
Integrated services and construction engineering: Witteveen+Bos
Circular principles and climate concept: Aardlab
Consultants and suppliers: Sign (circular food system), Caventou (solar energy elements), Koppert Cress (seedlings of unique plants), Felixx (design exterior space), Buro Belén (textiles)
Gross floor area: 3,727 m²
Programme: Exhibition space, auditorium, restaurant, VIP lounge and shop
Design: 2018
Realization: 2020

Photovoltaik im Überkopfeinsatz. Quelle: Stadtwerke Wolfenbüttel

Premium-Advertorial

Eine bessere Ausleuchtung der Warenlager mit zugleich weniger Energieaufwand für Beleuchtung und Klimatisierung: Dies bildete den Ausgangspunkt für die Sanierung der Leuchten bei Alliance Healthcare am Standort Osnabrück. Foto: Emslicht

Beleuchtung

Das neue Eigenheim des Architekten besteht aus drei ineinander geschobenen Kuben: zwei kleine Kuben für Garage und Büro und ein großer mittiger, zweigeschossiger Kubus mit Satteldach, der sich über die beiden anderen schiebt. Foto: Daniel Vieser. Architekturfotografie

Hochbau

Die Revitalisierung der bedeutendsten und ältesten Stadt an der Südwestküste Zyperns beinhaltete ein neues Beleuchtungskonzept. In der Bietergemeinschaft überzeugten LDPi und iGuzzini. Foto: Maria Efthymiou - Creative Photo Room

Advertorials

Den Bürotrakt trennt eine in warmem hellem Holz gehaltene Rezeption dezent von dem halböffentlichen Showroom, der eine Kombination aus Ausstellungs- und Eventfläche, Co-Working-Bereich und Espresso-Lounge darstellt. Bild: Lukas Palik

Beleuchtung

Kusch+Co stattet als Industriepartner im Rahmen des KARMIN Forschungsprojekts ein Muster-Patientenzimmer mit aus, das erstmals auf dem World-Health Summit Ende Oktober vorgestellt wurde. Neben der hygienischen Qualität trug auch die Gestaltung dazu bei, dass der Stuhl Arn (Design by Scaffidi & Johansen) als Masterprodukt dient. Foto: Tom Bauer / IIKE TU Braunschweig

Einrichtung

Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.